Uusi koti

Tai no, uusi ja uusi – olemme asuneet täällä kohta vuoden. Voisin kuitenkin kirjoittaa kodista jokusen sanan, koska siitä tulee kysymyksiä säännöllisin väliajoin.

Ostimme pian kaksi vuotta sitten uudiskohteen, rivarin läheltä edellistä kotiamme. Päädyimme vaihtamaan kotia vähän sattuman kaupalla. Olin kauppaan kävellessäni bongannut kivannäköiset, rakenteilla oleva talot samalta alueelta ja aloin googlata valmistajaa. Selvisi, että tulossa oli toinenkin kohde ja siellä oli vielä vapaita koteja. Edellisessä kodissamme olisi pitänyt remontoida 90-luvun alkuperäisessä asussa olevat vessa ja kylpytilat ja pihakin olisi kaivannut uudistamista. Pankkireissu olisi siis joka tapauksessa ollut edessä, mutta päädyimmekin neuvottelemaan asuntolainasta uuden kodin hankintaa varten.

Rakennuttajalla oli varsin laadukkaat, neutraalit ja stailit materiaalivalinnat koteihin, mutta muutamia muutoksia teimme. Käytimme käyttöullakko-option ja rakennutimme yläkertaan kaksi reilunkokoista huonetta. Näistä ei taida vielä olla yhtään kunnon kuvaa, koska meillä on edelleen purkamattomia muuttolaatikoita yläkerrassa. Jospa ne siitä koronteenin aikana tyhjenisivät? Yläkerrassa on harrastustilaa: telkkarihuone ja kotipunttis, joista jälkimmäinen on noussut arvoon arvaamattomaan näinä aikoina.

Keittiössä vaihdoimme välitilaan suunnitellun lasin paikalle laatat. Valitsimme samat laatat kuin edellisessä kodissamme ja ne ladottiinkin samaan tapaan tiililadonnalla. Saumauksen väri sentään vaihdettiin tummanharmaasta valkoiseksi. Myös seinien väri on sama kuin edellisessä kodissa, Tikkurilan G487. Tämä on ollut luotto-greigeni aikojen alusta asti, mitäpä sitä turhaan hyvää vaihtamaan.

Muita perusversioon tekemiämme muutoksia olivat takka ja kaikkien kaappien vetimet. Takka on Nordpeisin Praha. Takaksi halusimme kulmikkaan tulisijan, jota voisi katsella useammasta suunnasta. Takka oli erityisesti mieheni haave, johon olen itsekin nyt kovin mieltynyt. Vähän tylsät perusvetimet vaihdettiin marmorisiin nuppivetimiin kaikissa huoneissa. Sen verran annoin trendille periksi. Vaikka kyseessä on näennäisesti pieni muutos, vetimien vaihtaminen vaikuttaa minusta ilmeeseen todella paljon.

Viimeinen muutos, jonka teimme, oli peilikaappien poistaminen sekä pikku-WC:stä että kylppäristä. Niiden tilalle valittiin yksinkertaiset peilit ja valaisimet. Siinä kaikki muutokset, jotka teimme.

Keittiö on skandimodernimpi kuin johon olisimme kenties itse päätyneet, mutta sopii tähän kotiin hyvin. Keittiön vaihtaminen olisi myös ollut iso kustannus. Uudiskohteessa kaikki muutokset kun maksavat. Koska uusi koti sijaitsee niin lähellä vanhaa, seurasimme rakennusvaihetta tarkkaan ja kävimme uuden kodin luona kävelyllä viikoittain. Meistä ei olisi rakentajiksi, mutta tämäntyyppinen uuteen muuttaminen sopi meille, prosessi oli varsin huoleton. Rakenteilla olevaa kohdetta pääsi katsomaan halutessaan ja yhteydenpito pelasi. Kodin luovutuksen jälkeen ei ollut ihan niin mutkatonta ja säätöä on riittänyt yhdestä jos toisestakin asiasta. En uskalla edes kuvitella säädön määrää, jos olisimme rakennuttaneet omakotitaloa. Uudiskohteessa ensimmäinen vuosi on vielä sellaista reklamoimisaikaa ja valituslistalla on vielä selvittämättömiä asioita. Olemme olleet tosi tarkkoja ja vaativiakin, onhan kyse elämämme suurimmasta investoinnista. Kesäkuuhun mennessä kaiken pitäisi kuitenkin olla viimeistään jiirissä.

Ja ai niin, yhden muutoksen teimme vielä! Laitoimme tuollaisen älylukon, sellainen meillä oli edellisessäkin kodissa ja olemme olleet siihen tosi tyytyväisiä.

Sisustuksellisesti hyppäsimme piirun verran modernimpaan suuntaan kuin edellisessä kodissamme. Lopputulos on kompromissi minun, joka tykkään vähän runsaammasta, ruotsalaistyylisestä sisustuksesta ja mieheni, josta paljastui moderni ja skandinaavinen minimalisti, välillä. Paljon täällä on vielä kesken, mutta saa toki tässä vaiheessa ollakin. Lähes kaikki matot puuttuvat, vierashuoneessa ei ole kattovalaisinta ollenkaan ja meidänkin makkarissamme väliaikaisratkaisu. Yläkerrasta puuttuu säilytyskalusteita, jotka pitäisi hankkia ennen kuin loputkin muuttolaatikot voi purkaa. Haaveilen sellaisesta tanskalaisista sisustuslehdistä tutusta, rennon tyylikkäästä kodista, jossa on paljon tyhjää, mutta kuitenkin kodikas, lämpöinen fiilis.

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: